Skip to content

Studia

Selätä opiskeluun liittyvät pelot ja muista, että Studiassa voit jutella kymmenien eri oppilaitosten edustajien kanssa kaikista mieltäsi askarruttavista opiskelupulmista!

Mitä jos en pärjää ja rahat loppuvat kesken? Selätä opiskeluun liittyvät pelot!

Opiskelijaelämän alkamisen pitäisi olla elämän siisteintä aikaa, mutta siihen liittyy myös pelkoa ja epävarmuutta. Mitä jos kaverisi miettivät innoissaan tulevan opiskelija-arjen vapautta, bileitä ja uusia kavereita, mutta sinä vain pohdit, miten tulet pärjäämään vieraalla paikkakunnalla kaukana kaikesta tutusta?  Lue alta vinkkimme opiskelujen aloittamiseen liittyvien pelkojen selättämiseksi.

1. Saanko uudelta opiskelupaikkakunnalta yhtään kaveria?

Monelle opiskelujen aloittaminen tarkoittaa myös muuttoa pois kotoa. Tuttu ja turvallinen kaveriporukka saattaa jakaantua, jos kaverit alkavat opiskella eri alaa tai muuttavat toiselle paikkakunnalle. Vaikka uusi arki ja uusiin ihmisiin tutustuminen jännittääkin, muista, että moni muukin on samassa tilanteessa: uudella paikkakunnalla, ilman kavereita ja oikeastaan aika hukassa.

Orientaatiopäivien tarkoitus on paitsi perehdyttää opiskelijat koulunkäyntiin uudessa koulussa, myös saada heidät tutustumaan keskenään. Opiskelu tuo yhteen samanhenkisiä tyyppejä, joten on hyvin todennäköistä, että ystävystyt uusien opiskelukaveriesi kanssa.

2. Pysynkö kärryillä opiskelutahdissa?

Muistatko, kun vaihdoit yläkoulusta lukioon tai ammattikouluun? Ensin läksymäärä ja aineiden monimutkaisuus tuntui raskaalta, mutta totuit siihen nopeasti.

Opiskelujen alku on suunniteltu niin, että opiskelutapa tulee vaihe vaiheelta tutummaksi. Korkeakouluissa omiin opiskeluihin pystyy vaikuttamaan enemmän kuin lukiossa tai ammattiopistossa. Jos opiskelutahti tuntuu liian tiukalta ja stressaavalta, tutoreilta ja opettajilta voi kyllä pyytää apua.

3. Pärjäänkö taloudellisesti ja miten saan rahat riittämään?

Suomessa opiskelevilla on maailman mittakaavassa harvinaisen lokoisat olot, mutta silti talousasiat huolettavat. Opiskelujen aikana rahoitusta saa opintotuen, asumislisän ja opintolainan muodossa. Opiskelijalounas maksaa vain muutaman euron, ja etu kannattaa hyödyntää syömällä opiskelijaravintoloissa. Jos haluaa lisätienestejä, voi tehdä muutaman työvuoron viikossa.

Suurin menoerä on yleensä vuokra. Useissa kaupungeissa on tarjolla opiskelija-asuntoja, joiden vuokrat ovat keskimääräistä edullisempia. Opiskelijoille tarkoitetut solukämpät ovat kaikkein halvimpia. Kämppisasuntoja on tarjolla myös yksityisillä vuokranantajilla.

Alku voi olla kankeaa, kun vanhempien ruokapadat ja pyykkäyspalvelu eivät olekaan enää käytettävissäsi, mutta toisaalta oma vapaus on aika mukava juttu. Rahat saa riittämään, kun omat ostoksensa suunnittelee etukäteen.

4. Mitä teen, jos tämä ei olekaan mun ala?

Opintojen aloittaminen on iso päätös. Siksi opiskelualan valitseminen saattaa pelottaa, ja osa lykkää päätöstä pitämällä välivuoden. On kuitenkin ihan ok, jos huomaat opintojen aikana olevasi väärässä paikassa.

Alaa voi vaihtaa, oppilaitoksen sisällä voi vaihtaa linjaa ja lisäksi suuntautumisopinnoilla ja työharjoitteluilla voi vaikuttaa siihen, mille alalle tulee tulevaisuudessa työllistymään. Lohdullista on myös se, että yhden tehtävänimikkeen alle mahtuu useita eri opintopolkuja – työelämä saattaa viedä yllättävillekin urille.

5. Entä jos unelma-alallani ei ole töitä?

Masentavat työttömyystilastot saattavat saada innokkaan opiskelijan vaihtamaan suunnitelmia ja suuntaamaan intohimonsa sijaan alalle, jolla sanotaan riittävän töitä. Realiteetit on hyvä ottaa huomioon, mutta valintaa ei kannata tehdä vain korkean palkan perusteella. Kun löydät alan, johon suhtaudut intohimolla, myös alalla työskentely on mielekästä.

Vinkit kasasi

Et ole yksin pelkojesi kanssa – Vertaistukea Studiasta

Jos opiskelujen aloittaminen pelottaa, avun pyytäminen kannattaa. Juttelu perheen, ystävien tai opinto-ohjaajan kanssa auttaa karistamaan turhia pelkoja.

Kun otat asioista selvää etukäteen, pelon hälvenevät. Studia-messuilla on tavattavissa kymmenien eri oppilaitosten edustajia, jotka juttelevat kanssasi mielellään. He ovat taistelleet samanlaisten epävarmuuksien ja pelkojen kanssa kuin sinäkin, ja tietävät mitä päässäsi liikkuu.