Innovaatioalue – Studia 2018

Innovaatioalue esitteli eri oppilaitoksissa osana opintoja toteutettuja yhteisiä projekteja, joista tuloksena on ollut innovaatio. Innovaatioista osa on jo laajemmassa käytössä ja osalla on tähtäimessä myös maailmanvalloitus.

HAB (High-altitude balloon) -pallon seuranta
Metropolia

Innovaatiomme tarkoituksena on toteuttaa luotettava ja varma keino sääpallon jäljittämiseen sekä lentoradan seuraamiseen. Erotumme jo olemassa olevista sovelluksista avoimen lähdekoodin ja useiden seurantatekniikoiden johdosta. Aiomme myös hyödyntää puhelinverkkoa jo laskeutuneen pallon seurantaan.

Jäljittimemme avulla koostamme lennosta animaation, joka näyttää sensoritietoa lennosta sekä erilaisten anturien mittaamaa dataa eri lennon vaiheista. Voimme arvioida lentotietojen perusteella olemassa olevien lentoradanarviointisovellusten tarkkuutta ja luotettavuutta.

Tutor-sovellus
Oulun yliopisto

Tutor on viiden Oulun yliopiston kasvatustieteiden opiskelijan kehittämä sovellus, jossa opiskelijat voivat tarjota toisilleen tuutorointia tai hakea vertaisapua. Tutor on jo Oulun yliopiston opiskelijoiden käytössä osana Tuudo-sovellusta. Ensi syksynä Tutor laajenee Tuudon muidenkin asiakaskorkeakoulujen käyttöön. Myös kansainvälisiä markkinoita tavoitellaan.

Tutustu Tutorin tarinaan

Tuudo on kehittänyt Tutoria jo eteenpäin. Tuutorihaun lisäksi Tutorissa voi nyt luoda erilaisia ryhmiä ja keskustella ryhmä-chatissa. Tutor-toiminnallisuus on tarkoitus ottaa kaikkien 15 Tuudon asiakaskorkeakoulujen käyttöön mahdollisesti jo tulevan syksyn aikana. Tutorin kautta voi siis lähitulevaisuudessa tavoittaa ihmisiä myös muualta kuin vain omasta korkeakoulusta. Tutor sopii luontevaksi osaksi pienryhmäohjausta ja ryhmätyöskentelyä.

Pidemmän tähtäimen tavoitteena innovaation kehittäjillä on luoda oppimista tukeva ja edistävä toiminnallisuus, joka ylittää tutkimusala-, korkeakoulu- ja valtionrajoja.

Herkkumaster3000-koiranpalkitsemisautomaatti
Lappeenrannan teknillinen yliopisto

Herkkumaster3000-koiranpalkitsemisautomaattie päästää äänimerkin ja annostelee säiliöstään koiran saataville makupalan, kun käyttäjä painaa puhelimesta nappia. Laite toimii etäohjauksella puhelimen WLAN-yhteydellä, eikä erillistä kauko-ohjainta tarvita.

Laitetta voidaan käyttää koiran kouluttamiseen esimerkiksi agilityssä juoksukontaktien ja eteenlähetysten opettamiseen, tokossa ruudun opettamiseen, kotona ovikäyttäytymisen ja yksinolon opettamiseen sekä erilaisten hupitemppujen opettamiseen.

ValoJump
Aalto yliopisto

Raine Kajasilta, Leo Holsti sekä professori Perttu Hämäläinen ovat kehittäneet lisättyyn todellisuuteen perustuvan trampoliinipelin. Projekti on osa pelituotannon maisteriohjelmaa ja -tutkimusta. Projektista on tehty maisterin diplomityö sekä useita lopputöitä yliopistossa.

ValoJump on uusi tapa yhdistää urheilua ja pelillisyyttä. Oikealla trampoliinilla hyppiessä pystyy yhdistämään treenaamisen ja hauskanpidon. Tällä hetkellä peli on esillä esimerkiksi Superpark Espoossa.

Lue lisää Valojump-projektista

Cohdata
 Jyväskylän Yliopisto 

Eri ihmisten sekä yritysten yhteen saattamisen tärkeys korostuu erilaisissa tapahtumissa. Omalle ajalle ja rahalliselle panostukselle halutaan vastinetta ja  verkostoituminen toimiikin yhtenä pääsyynä erilaisiin tapahtumiin osallistumisessa. Mutta verkostoitumista ei ole vielä tehty tarpeeksi helpoksi.

Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunnasta lähtöisin oleva kolmen hengen tiimi on kehittänyt ratkaisuksi tähän Cohdata-palvelun. Kävijät pystyvät tapahtumassa saamansa älyrannekkeen avulla vaihtamaan digitaaliset käyntikortit osana luonnollista käyttäytymistä – kättelyä. Lisäksi palvelu mahdollistaa tapahtumanjärjestäjille reaaliaikaisen kävijöiden seurannan, sekä näytteilleasettajille tehokkaamman keinon saavuttaa potentiaaliset asiakkaat.

Pikku-Formula
Tampereen ammattikorkeakoulu

Tampere UAS Motorsport on Tampereen ammattikorkeakoulun opiskelijoista koostuva tiimi, joka kilpailee kansainvälisessä Formula Student -sarjassa. Kilpailut järjestetään joka kesä eri maissa, yleensä kuitenkin Euroopassa. Kilpailu kehittää opiskelijoiden osaamista oman alan vaativissa työtehtävissä ja tarjoaa samalla autonvalmistajille ideoita tulevaisuuden autoihin. Kisoja sponsoroivat muun muassa Bosch, Mahle, Audi ja Mercedes Benz.

Tiimiin kuuluu tällä hetkellä noin 50 henkeä usealta eri koulutusalalta. Valtaosa jäsenistä on insinööriopiskelijoita, mutta myös liiketalouden ja media-alan opiskelijoilla on iso rooli tiimin toiminnassa.

Projekti antaa opiskelijoille mahdollisuuden harjoittaa taitojaan oikeassa elämässä. Joka vuosi suunnitellaan ja rakennetaan uusi FSAE-kilpasarjan sääntöjen mukainen kilpa-auto pyrkien keventämään sen painoa, lisäämään tehoa ja vähentämään valmistuskustannuksia uusien innovaatioiden avulla. Autolle luodaan myyntisuunnitelma, sovitaan lukuisia erilaisia yhteistyökuvioita oikeiden yritysten kanssa ja harjoitellaan toimimista oikeissa yrityksissä markkinointia myöten.

 

 

Innovaatioalue toteutetiin yhteistyössä Suomen Lukiolaisten Liiton kanssa.