Skip to content

Studia

Miten valita opiskelupaikka vaihtoehtojen viidakossa? Tähänkin visaiseen kysymykseen saattaa löytyä apu Studiasta. Tule paikan päälle tutustumaan eri vaihtoehtoihin!

Mitä opiskella eli miten valita opiskelupaikka vaihtoehtojen viidakossa?

Mitä opiskella on tuttu kysymys meistä monelle. Sinulla saattaa olla jo aavistus siitä, mitä haluaisit opiskella, tai etsit vasta vastausta siihen, mikä voisi olla sinun juttusi. Opiskelupaikan valinta on iso asia. Monelle se on tähänastisen elämän suurin yksittäinen päätös, joka jännittää, ahdistaa ja aiheuttaa sydämentykytystä. Mistä pitäisi lähteä liikkeelle, kun vaihtoehtoja on niin paljon?

1. ITSETUNTEMUS: Selvitä aluksi, kuka oikein olet.

Mikä on sinulle tärkeää? Millaisia arvoja sinulla on? Mikä sinua kiinnostaa? Mitä harrastuksia sinulla on? Missä asioissa olet hyvä? Missä asioissa voisit ja haluaisit vielä kehittyä? Pohdi näitä kysymyksiä ja hahmottele paperille kokonaiskuvaa siitä, millainen tyyppi oikein olet.

Jutustele myös perheesi ja ystäviesi kanssa. Millä alalla he voisivat kuvitella sinun työskentelevän? Millaisia ominaisuuksia sinulla on? Et ehkä itse näe kaikkia vahvuuksiasi tai osaa ajatella niitä työelämän näkökulmasta.

Myös erilaiset ammatinvalintatestit ovat hyvä työväline opiskelupaikkaa puntaroidessa. Joskus testin tulos voi yllättää, eikä sinulle välttämättä ojenneta tarjottimella sitä “täydellistä” alaa. Ammatinvalintatestit kuitenkin pakottavat aivonystyrät liikkeelle ja auttavat katsomaan asioita uudesta näkövinkkelistä. Ehkä sopisitkin alalle, jota et ole vielä edes harkinnut?

2. UTELIAISUUS: Tutki, kysele ja kokeile.

Jos jokin ala tuntuu kiinnostavalta, laita Google laulamaan ja kysy rohkeasti lisätietoja esimerkiksi alan opiskelijoilta tai opinto-ohjaajaltasi. Opiskelijoilta voit kysellä lisätietoa vaikkapa Studia-messuilla. Myös ainejärjestöjen sosiaalisen median kanavat ovat näppärä tapa ottaa opiskelijoihin suoraan yhteyttä.

Koulutusvaihtoehtoja voit selata esimerkiksi Studentumin hakukoneen avulla. Ei kannata rajata vaihtoehtoja liian tarkkaan, ettei kiinnostavia vaihtoehtoja jää tutkasi ulkopuolelle. Jos kohdalle osuu kiinnostava vaihtoehto, merkitse se itsellesi ylös. Voit aloitttaa hakemisen myös ammatinvalintatestin avulla.

Vaihtoehdot voit luokitella karkeasti kolmeen ryhmään; alat jotka kiinnostavat sinua, alat joita voisit harkita ja alat, joiden työtehtäviin et mistään hinnasta lähtisi. Jaottelu auttaa selventämään ajatuksiasi ja sulkemaan vaihtoehtoja pois. Kun saat jyvät eroteltua akanoista, voit vertailla lempivaihtoehtojasi vaikkapa simppelin plussat ja miinukset -listauksen avulla.

Työharjoittelu tai -kokeilu auttaa selvittämään, sopisitko juuri sinä tietylle alalle. Kysy rohkeasti alan yrityksiltä ja oppilaitoksilta, voisitko tulla tutustumaan alaan vaikkapa lyhyen esittelytilaisuuden muodossa.

3. AVARAMIELISYYS: Anna vaihtoehdoille mahdollisuus.

Tutustu eri vaihtoehtoihin ja ole avoin uusille, vielä tuntemattomammille koulutuslinjoille. Lääketieteen, oikeustieteen ja kauppatieteen lisäksi on paljon koulutusohjelmia, opiskeluvaihtoehtoja ja tieteenaloja, jotka ovat tutustumisen arvoisia.

Olet ehkä päättänyt opiskella tiettyä alaa tietyllä alueella ja saatat jopa tietää, missä oppilaitoksessa haluaisit opintosi aloittaa. Kannattaa kuitenkin muistaa, että eri oppilaitoksilla ja paikkakunnilla on omat etunsa. Toisella paikkakunnalla sisäänpääsy saattaa olla helpompaa kuin toisella, ja toisella opiskelija-asuntoja on runsaammin tarjolla. Voisitko ehkä lähteä opiskelemaan eri kaupunkiin kuin alun perin kaavailit?

4. PROSESSI: Anna itsellesi aikaa, äläkä panikoi.

Ei kannata huolestua, jos päätös ei synny sormia napsauttamalla. Vaihtoehtoihin tutustuminen vie tunnin jos toisenkin. Ei ammatinvalinta oikeastaan edes ole yksittäinen valinta, vaan pidempiaikainen prosessi. Prosessi vaatii tietyn määrän työtä, jotta pääset lopputulemaan. Opiskelupaikan valinta vaatii kartoitusta, pohdintaa ja aikaa. Ja tietysti työtä, jotta saat napattua haluamasi opiskelupaikan.

Muista, että vaikka päätökselle tulee antaa aikaa, päätöksen venyttäminen voi kostautua. Jos annat viimeisen hakupäivän yllättää, on valinnan tekemisestä hauskuus kaukana.

Jos olet jumissa ajatustesi kanssa, eikä sopivaa vaihtoehtoa tunnu löytyvän, voisi välivuosi olla paikallaan. Välivuoden voi hyödyntää monella tapaa, kuten esimerkiksi tutustumalla kiinnostavaan alaan kansanopistossa tai avoimen yliopiston tai avoimen ammattikorkeakoulun opinnoissa.

5. JÄRKI JA TUNTEET: Kuuntele sekä järjen että sydämen ääntä.

Vaikka päätös opiskelupaikasta ja hakukohteista onkin suuri ja asettaa elämällesi uuden suunnan, ei kukaan tai mikään kahlitse sinua pysymään alalla ikuisesti. Alaa voi vaihtaa myöhemmin, jopa kymmenien vuosien jälkeen.

Muista myös, ettei toisen tallaama polku sovi välttämättä sinulle – sinulla on oikeus ja mahdollisuus kulkea kohti omia tavoitteitasi ja unelmiasi omaa reittiäsi pitkin. Kuuntele omaa tahtoasi, tuntemuksiasi ja mututuntumaasi, sillä sinä teet päätökset tulevaisuudestasi. Opintojen aikana joko kasvat valitsemallesi alalle tai huomaat, että voisit ehkä viihtyä toisenlaisten juttujen parissa. Vaikka epäröisitkin opintojen alkuvaiheessa, monesti epävarmuus katoaa opintojen myötä.

Hyvä nyrkkisääntö on, että jos opintolinjan esitettä lukiessasi tunnet kuplivan innostuksen heräävän, olet oikeilla jäljillä.

Tsemppiä opiskelupaikan valintaan,
toivottaa

 

PS: Muistathan tulla Studiaan tutustumaan paikan päälle eri vaihtoehtoihin. Siellä pääset keskustelemaan kasvokkain sekä oppilaitosten edustajien että eri aloilla jo opiskelevien kanssa.