Skip to content

Studia

Tutustu ulkomailla opiskelun moniin eri vaihtoehtoihin, kuule ulkomailla opiskelleiden kokemuksista ja saa käytännön neuvoja ja vinkkejä.

Tutkinnon suorittaminen ulkomailla

Tutkinnon suorittaminen ulkomailla vaatii uskallusta.  Jos koko tutkinnon ulkomailla suorittaminen houkuttelee, kannattaa oppilaitoksiin tutustuminen aloittaa jo hyvissä ajoin ja selvittää, mitä kielikokeita, todistuksia tai muita dokumentteja hakuprosessissa vaaditaan.

Skotlanti-Kanada-Ruotsi

IB-lukiossa opiskellut Hannah päätti lähteä lukion jälkeen Glasgow’hun opiskelemaan historiaa ja politiikkaa. Hän suoritti ensin undergraduate-tutkinnon (MA Social Science), jonka jälkeen hän jatkoi suoraan maisteriopintoihin (MSc Gender History). Lisäksi hän vietti yhden lukukauden Kanadassa. Valmistumisensa jälkeen hän päätti jatkaa akateemisella uralla, ja alkoi työstää väitöskirjaansa. Tällä hetkellä hän on tutkijavaihdossa Tukholmassa.

Opintojen ensimmäisinä vuosina oli mahtavaa, että sai rauhassa maistella, mitkä aineet kiinnostavat itseä eniten. Minun ei tarvinnut sitoutua heti tiettyyn aineeseen tai aiheeseen. Opiskeluvuosien aikana ollut hienoa tutustua ihmisiin eri puolilta maailmaa ja oppia ymmärtämään eri kulttuureja paremmin, Hannah sanoo.

Minusta tuli paljon itsenäisempi ja rohkeampi kuin osasin etukäteen kuvitella. Muistan alussa ajatelleeni, että jos mistään ei nyt tule mitään, niin ainakin uskalsin pakata kimpsut ja kampsut yhteen laukkuun ja lähteä itselle täysin tuntemattomaan paikkaan! Itsensä voittamisen tunne oli vahva.

Kannattaa ottaa etukäteen huomioon, että itselle vieraalla kielellä asioiminen ottaa voimille. Tällä hetkellä käytän arjessani ruotsia, ja olen huomannut olevani tavallista väsyneempi. Kannattaa satsata omaan hyvinvointiin ja opintojen ulkopuoliseen elämään, ettei uuvuta itseään, Hannah vinkkaa.

Kun aloitin opinnot ulkomailla, yllätyin siitä, että lukuvuodet ovat Skotlannissa niin lyhyitä. Minulla oli vapaata käytännössä toukokuusta syyskuuhun, joten siinä oli runsaasti aikaa matkustaa Suomeen ja tehdä muita reissuja. Ulkomaille muuton ei siis tarvitse tarkoittaa toiseen maahan muuttoa pysyvästi.

Hannahia jututti

Tutustu eri vaihtoehtoihin

Studiassa on mukana runsaasti ulkomaisia oppilaitoksia sekä suomalaisia kouluja, joiden opintojen aikana voit suorittaa jaksoja ulkomailla. Kysy oppilaitosten edustajilta rohkeasti lisää!