Skip to content

Studia

Vaihto-oppilaaksi lähteminen kiinnostaa monia. Lue kokemuksista ja tule Studiaan kuulemaan aiheesta lisää!

Vaihto-oppilaaksi – Lukiossa tai korkeakoulussa

Vaihto-oppilaaksi voi lähteä eri vaiheessa opintoja. Lukiovaihto kasvattaa ja tutustuttaa uuteen kulttuuriin.
Vaihto-opiskeluvuoden aikana asutaan isäntäperheessä ja käydään paikallista koulua. Vaihto kestää yleensä yhden lukuvuoden, ja opintoja jatketaan Suomessa siitä, mihin ne lähtiessä jäivät.

Vaihto-oppilasvuodesta erilaisia kokemuksia

Vaihto-oppilaaksi lähtöön liittyy paljon odotuksia, mutta jokaisen kokemus vuodesta on omanlaisensa.

Lukion toisena vuonna Englannin Yorkissa vaihdossa ollut Aino sanoo, että parasta vaihdossa olivat uudet ystävät.

Meitä oli noin kymmenen hengen tiivis vaihtariporukka, jonka kanssa vietimme paljon aikaa yhdessä. Yorkin kaupunki oli kaunis ja peribrittiläinen.

Opin juomaan teetä ja rakastamaan skonsseja, joihin iskee edelleen välillä kauhea himo, Aino nauraa. Jälkeenpäin mietittynä vaihtovuoden jälkeen tunsin oloni itsevarmemmaksi ja rohkeammaksi. Itsenäistyin hurjasti vuoden aikana, vaikka koin kauheaa koti-ikävää koko vuoden ajan. Host-perheeni oli hieman kummallinen, enkä ole ollut heidän kanssaan missään tekemisissä sen jälkeen, kun palasin Suomeen. Talo jossa asuin, oli myös todella kylmä – huoneeni kattoikkunasta tuuli sisään, ja olin kipeänä melkein koko ajan, Aino muistelee.

Vaihto-oppilasvuotta mainostetaan niin, että se olisi elämän paras vuosi. Oma kokemukseni oli hieman eri. Host-perheeni ei vastannut odotuksiani ideaalista isäntäperheestä ja vaikka annoin asiasta palautetta, mitään ei tapahtunut. Oli myös ikävää, että paikalliset brittinuoret eivät olleet kiinnostuneita ystävystymään vaihtarien kanssa. Toisaalta sain muista vaihtareista elinikäisiä ystäviä.”

Ensimmäisen lukiovuoden jälkeen Kanadassa vaihdossa ollut Maija puolestaan sanoo, että hänen matkansa oli onnistunut ja ihana.

Minulla oli kaksi ihanaa isäntäperhettä, jotka ottivat minut osaksi perhettään ja tekivät olostani kotoisan. Koulussa meidät vaihtarit otettiin vastaan kuin julkkikset, ja sain paljon uusia ystäviä. Vaihdossa ei ollut mitään kamalaa, paitsi tietysti kotiinlähdön hetki. Voi sitä itkun määrää, kun piti hyvästellä perheet, ystävät ja vaihtokaverit. Itkin lentokoneessakin vielä tosi paljon, ja kotona Turun lentokentällä.

Tottakai kotiin oli myös ihana palata, mutta aluksi oli suru puserossa”, Maija muistelee.

Oli tosi hauskaa nähdä jenkkileffoista tuttu high school -elämä. Kouluruokailua ei ollut, ja monet oppilaat ostivat ranskiksia koulun kioskista. Itselläni oli aina eväät mukana. Kouluvuoteen kuului urheilujoukkuetoimintaa, paljon aktiviteetteja sekä tietysti prom ja muut tanssiaiset. Koulubussi oli tietysti keltainen!

Korkeakouluvaihto haastaa oppimaan uudella kielellä

Korkeakouluopintojen aikana suoritettu vaihto pakottaa opiskelemaan vieraalla kielellä melko haastaviakin opintokokonaisuuksia. Vaihto-opinnot kestävät yleensä joko lukukauden tai kokonaisen lukuvuoden.

Parasta oli tutustuminen maahan, jolla on mielenkiintoinen historia ja kulttuuri”, sanoo Stuttgartissa opiskellut Vilma. Oli hienoa huomata, että pärjäsin omillani uudessa maassa ja kulttuurissa. Koti-ikävä iski silti aika pahasti välillä. Opiskelu saksan kielellä oli hankalaa, eikä tarjontaa ollut paljoakaan englanniksi. Tämän takia opiskelumotivaatio kärsi, enkä saanut kauheasti opintopisteitä kasaan, hän jatkaa.

Odotin myös iloista ja kukoistavaa vaihtariyhteisöä, mutta paikalliset ja vaihtarit olivat aika erillään toisistaan.

Viime syksynä Barcelonassa vaihdossa ollut Saara on pitkälti samoilla linjoilla vaihdon hyvistä puolista.

Selvisin yksin kiperistäkin tilanteista. Barcelona on kaunis ja lämmin kaupunki, jossa riitti nähtävää ja tehtävää. Odotin lämmintä ilmastoa ja kielitaidon kohentumista, ja siltä osin odotukseni täyttyivät!

Pahinta oli se, että Barcelonassa oli syksyn aikana jatkuvasti mielenosoituksia ja niiden aiheuttamia häiriöitä. Paikallisten meluisuus oli välillä aika raskasta. Ajattelin myös ehtiväni matkustaa enemmän ja saavani elinikäisiä ystäviä, mutta opiskelukaverit jäivät tuttavatasolle”, Saara kertoo.

Texasissa yliopistovaihdossa yhden syksyn viettänyt Juho oli todella tyytyväinen omaan kokemukseensa: “Olin vaihtoni aikaan ainoa suomalainen opiskelija Sam Houston State Universityssa, mikä oli mielestäni positiivinen asia. Asuin kahden jenkkikämppiksen kanssa, ja vietin heidän kanssaan paljon aikaa. Suuren osan vapaa-ajastani veivät yliopiston yleisurheilujoukkueen treenit. Mahdollisuus treenata loistavissa olosuhteissa ja todella kovassa treeniryhmässä oli yksi suurimmista syistä, miksi hain kyseiseen yliopistoon vaihtoon. Vaihtoajasta jäi paljon hyviä muistoja ja ystävyyssuhteita.”

Vaihto-oppilaiden tarinat koosti

 

PS: Jos vuosi vaihto-oppilaana tuntuu liian pitkältä, hyvä vaihtoehto ovat esimerkiksi kielikurssit. Studiassa pääset tutustumaan monipuolisesti eri vaihtoehtoihin.

Lue lisää kielikursseista