Skip to content

Studia

Opiskelijaelämä on monestakin syystä ikimuistoista. Studiassa kuulet myös siitä lisää.

Opiskelijaelämä – Yksi hyvä syy aloittaa korkeakouluopinnot

Opiskelijaelämä jättää vahvan muistijäljen ja olet varmasti kuullut mahtavia tarinoita opiskelijaelämästä. Paljon erilaisia tapahtumia, opiskelijabileitä, ekskursioita, hulvattomia haalarimerkkejä, opiskelijastatuksen tuomia etuja, elinikäisiä ystäviä… Mitään ruusuilla tanssimista opiskelu ei aina ole, sillä hommiakin on paiskittava. Turhaan ei opiskeluaikaa kuitenkaan hehkuteta. Listasimme kuusi enemmän tai vähemmän pätevää syytä heittäytyä opiskelijaelämän pyörteisiin.

1. Pääset hauskoihin bileisiin
Fuksiaiset, sitsit, kurssijuhlat, vappu, vuosijuhlat ja sillikset, lukemattomat teemajuhlat sekä erilaiset kurssiekskursiot ja -matkat ovat mieleenpainuvia kokemuksia. Kaikissa et millään ehdi käydä, joten valitse bileistä hauskimmat.

Tietyn alan opiskelijoilla on omat bilepaikkansa, joissa suurin osa bileistä järjestetään. Ne sijaitsevat yleensä sellaisissa paikoissa, joissa bileiden melu ei häiritse ympäröivien alueiden asukkaita.

2. Liityt haalarikansaan
Ainejärjestöillä on omaa toimintaa, jota johtaa ainejärjestön hallitus: ainejärjestölehden tekemistä, kirppareita, yhteisiä retkiä tai vaikkapa keilausta. Ainejärjestöt tekevät myös yhteistyötä keskenään.

Eri alojen opiskelijat tunnistaa erivärisistä haalareista ja joskus muistakin ulkoisista tunnusmerkeistä. Haalarien värit vaihtelevat oppilaitoksittain, eli jokaisella paikkakunnalla saman alan opiskelijoilla ei välttämättä ole samanväristä haalaria.

Haalarimerkit ovat oma juttunsa – niitä voi kerätä opiskeluaikana eri tapahtumista. Haluatko sinäkin kerätä oman kokoelmasi merkkejä? Mikäli vastauksesi on myönteinen, kannattaa valmistautua ompelu-urakkaan.

3. Opiskelijuus antaa elämällesi suunnan
Opiskeluaikana oma identiteetti rakentuu vahvasti opiskelijuuden ja opiskeluelämän ympärille. Tämä vaihe elämässä on ainutlaatuinen. Arki ja arkielämän rutiinit perustuvat vahvasti opiskelemiseen. Opiskelijuus asettaa elämällesi suunnan ja auttaa sinua löytämään oman paikkasi tässä maailmassa.

Opiskelijat myös vetävät yhtä köyttä, kun puhutaan heidän eduistaan ja opiskelijoiden elämään vaikuttavista tekijöistä. Et siis jää yksin opiskeluajan ongelmien kanssa.

4. Nautit opiskelijaeduista- ja alennuksista
Suomessa opiskeleminen on tehty tavallaan aika helpoksi, koska itse opiskelu on maksutonta. Opintoihin saa tukea opintotuen, asumislisän ja opintolainan avulla. Töissäkin voi käydä, mutta liika ahkerointi johtaa opintotukikuukausien menetykseen.

Opiskelijastatus tuo mukanaan paljon alennuksia ja etuja, jotka ilahduttavat sekä arkisissa että arvokkaammissakin hankinnoissa. Vaivaisella muutaman euron hinnalla saat maittavan aterian opiskelijaruokalassa, joita löytyy kampusten lähipiiristä. Opiskelujen päätyttyä halpaa ja maukasta opiskelijalounasta tulee äkkiä ikävä!

Pääset myös esimerkiksi julkisiin kulkuvälineisiin, urheilu- ja uimahalleihin sekä elokuviin opiskelijahinnalla. Monet vaatekaupatkin tarjoavat opiskelija-alennuksia – niitä kannattaa siis aina tiedustella.

5. Saat elinikäisiä ystäviä
Opiskeluaika on oikeastaan ensimmäinen vaihe elämäsi aikana, kun kaikilla kanssaopiskelijoilla on samoja kiinnostuksen kohteita kuin sinulla. Teitä yhdistää kiinnostus samaa alaa kohtaan, ja se on vahva side.

Joistain tyypeistä tulee kuitenkin elinikäisiä ystäviäsi. Osalle käy niinkin onnellisesti, että oma sielunkumppani löytyy opiskelujen kautta. Ei hassumpaa, vai mitä?

6. Rakennat itsellesi parempaa tulevaisuutta
Opiskeluajassa mahtavaa on tietysti se, että opit valtavasti uutta sekä itsestäsi että opiskelemastasi alasta.Lisäksi parannat jatko-opintomahdollisuuksiasi ja rakennat itsellesi valoisampaa tulevaisuutta. Opiskelu on matka kohti alaa, jolla saatat työskennellä eläkeikään saakka.

Opiskeleminen on siis ennen kaikkea sijoitus omaa tulevaisuutta varten. Jos oma ala ei löydy ensiyrittämällä, ei hätää. Opitut asiat eivät silti mene hukkaan. Ne voivat myöhemmin esimerkiksi työelämässä nousta arvoon arvaamattomaan.

Opiskelijaelämän hyvät puolet listasi

 

Oppilaitoksia ja opiskelijaelämää Studiassa

Miltä kuulostaa, tuleeko sinustakin opiskelija? Studia-messuilla voit tutustua eri oppilaitoksiin ja kysellä lisää myös opiskelijaelämästä. Nähdään messuilla!

PS: Ja olethan jo tsekannut eri opiskelupaikkavaihtoehdot?